Att planera en kräftskiva är en av de mest älskade svenska traditionerna under sensommaren

Kräftstjärtar till kräftskivan
Kräftstjärtar till kräftskivan

 

– en fest fylld av skratt, lyktor, sånger och självklart… kräftor! Men alla tycker inte om hela kräftor, eller så vill man variera menyn. Där kommer kräftstjärtar in som ett perfekt inslag. Kräftstjärtar är inte bara lättare att hantera än hela kräftor – de är också otroligt mångsidiga och går att använda i både traditionella och moderna rätter. Här får du ett långt och inspirerande inlägg om hur du kan använda kräftstjärtar till din kräftskiva.


Varför välja kräftstjärtar?

Kräftstjärtar är det allra mest köttiga och delikata på kräftan – det är svansen som innehåller det mesta av köttet. De är färdigskalade, vilket gör att gästerna slipper kladd och skal. Det är dessutom ett utmärkt alternativ för dem som tycker om smaken men inte vill pilla med hela skaldjur.

Fördelar:

  • Lätta att förbereda och servera

  • Enkla att använda i många olika rätter

  • Perfekta för barn och nybörjare på kräftskiva

  • Mindre matsvinn och lättare att planera portionsstorlek


Hur serverar man kräftstjärtar på kräftskiva?

1. Som tillbehör till de klassiska kräftorna

Även om du har hela kräftor som huvudnummer kan en skål med marinerade kräftstjärtar vara ett lyxigt och omtyckt tillägg. Lägg dem i en lag med lite citron, dill, vitlök och olja – enkelt, fräscht och uppskattat.

2. Kräftstjärtar i sallad

Blanda kräftstjärtar med grönsallad, avokado, gurka och en krämig dressing eller vinaigrette. Det blir ett fräscht inslag som bryter av mot det salta och kokta från de vanliga kräftorna.

3. Smörgåsar och snittar

Gör små snittar eller smörgåsar med kräftstjärtar, dillmajonnäs, citronzest och kanske lite sallad eller gurka. De är perfekta som förrätt eller mingelmat innan själva skivan drar igång.

4. Kräftstjärtar i västerbottenspaj

Den klassiska västerbottenspajen är ett måste på kräftskivan – varför inte toppa den med några fina kräftstjärtar? Det ser lyxigt ut och smakar ännu bättre!


Gör egen kräftstjärtsröra

En smakrik röra med kräftstjärtar är ett utmärkt sätt att bjuda på dem. Här är ett enkelt recept du kan prova:

Ingredienser:

  • 1 burk kräftstjärtar (ca 200 g)

  • 2 msk majonnäs

  • 2 msk crème fraîche

  • 1 msk finhackad dill

  • 1 tsk pressad citron

  • Salt och peppar

  • (ev. lite vitlök eller chili för sting)

Gör så här:

  1. Hacka dessutom kräftstjärtarna grovt.

  2. Blanda dessutom med resten av ingredienserna.

  3. Smaka av och ställ i kylen minst 30 minuter.

  4. Servera på små brödskivor, i små glas eller som fyllning i en wrap.


Dryck som passar till kräftstjärtar

Kräftstjärtar är mildare i smaken än hela kräftor eftersom de ofta ligger i en annan lag eller är mer neutrala. Därför kan de dessutom gärna ackompanjeras med lättare drycker:

  • Ett torrt vitt vin, gärna med friska toner

  • Ett glas bubbel – för festkänsla

  • Kall öl, gärna ljus lager

  • Hemgjord citronlemonad eller lätt snaps för en svensk touch

  • låna pengar snabbt för att ha råd med en kräftskiva

Dekorationstips med kräftstjärtar

Du kan även använda kräftstjärtar som dekoration på buffébordet. Lägg dem i små glasburkar, på fat med is eller i små portionsskålar med dill och citron – enkelt men effektfullt!


Avslutande tips om kräftskivan i augusti

Att inkludera kräftstjärtar på kräftskivan är ett smart och flexibelt val. Det passar både den traditionella kräftälskaren och den som föredrar något enklare och mindre kladdigt. Genom att dessutom variera serveringssättet – röror, snittar, pajer, sallader – kan du skapa en festmeny som man dessutom känner är både modern och traditionell.

Kom ihåg att kräftskivan handlar om mer än bara maten – det är stämningen, sångerna, de roliga hattarna och det goda sällskapet som gör det till en oförglömlig kväll. Men med goda kräftstjärtar på bordet har du garanterat lagt grunden för en succé.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *