Häromdagen slog vi till med en festmåltid med grönmusslor.
Jag har ätit blåmusslor tidigare men ej dessa så det var dags att prova. Dessutom var det länge sedan jag tillredde musslor och denna gång gjorde jag efter receptet som fanns på förpackningen. I min smak var det helt ok. Familjen blev salig och åt med stor aptit så jag antar att detta kommer att serveras flera gånger här hemma. Jag rekommenderar er att prova på i alla fall och jag ska också ge det en chans till. Då vi är fler i familjen som är glutenintoleranta så använde vi “vårt” ströbröd enligt receptet.
Va lite noga med att kontrollera dina grönmusslor
När man köper färska musslor över disk ska man ju vara riktigt noga innan man tillagar dom. Dom ska vara stängda innan man kokar dom och öppna när dom är klara. Jag köpte denna gång frysta grönmussor som redan var delade så jag litade på att alla var ok.
I den förpackningen jag köpte var det 500 gram och det skulle räcka till 4 portioner. Vi hade annan mat också så det räckte för oss. Ska man bara äta musslor behöver man nog lite mer. Beroende på hur mycket man äter.
- 500 g grönmusslor – i detta fall frysta och delade
- 2 msk ströbröd – vi använde glutenfritt
- 3 msk riven parmesanost
- 1 msk finhackad gräslök
- 1 msk finhackad dill
- 1 msk finhackad persilja
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 citron – rivet skal
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1/2 tsk flingsalt
- 1/2 krm malen svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ströbröd, ost och örterna.
Blanda oljan med rivet citronskal, vitlök, salt och svartpeppar.
Lägg musslorna i en form. Se till att alla musslor ligger med skalet nedåt i formen och strö över ostblandningen över alla musslor.
Droppa över oljan över alla musslor.
Gratinera mitt i ugnen i 15 minuter.
Servera med bröd och sallad eller tillsammans med andra skaldjur.
En tanke om “Festmåltid med grönmusslor”